Romania a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007. De atunci au aparut numeroase oportunitatii de investitii si afaceri in domeniul imobiliar. Foarte multi investitori straini investesc in imobiliare in Romania...
Informatii generale
- Romania este situata in Sud-estul Europei, in partea de Nord a Peninsulei Balcanice, in interiorul si exteriorul Arcului Carpatic, pe cursul inferior al Dunarii, avand iesire la Marea Neagra;
- Suprafata: 238.391 km2 (al 12-lea stat ca marime in Europa si al 81-lea in lume);
- Populatie: 21,6 milioane de locuitori;
- Aeroporturi: Bucuresti Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni), Bucuresti Aeroportul International Aurel Vlaicu (Baneasa), Constanta, Timisoara, Bacau, Baia Mare, Caransebes, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Oradea, Satu Mare,Targu Mures, Tulcea, Suceava, Arad, Sibiu.
Legislatie
- Prevederi legale similare cu cele din UE (implementarea Acquis-lui Communitar);
- Cadrul juridic general privind masurile de sprijin din partea Statului Roman acordate in vederea stimularii investitiilor a fost reglementat prin intermediul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2008 privind stimularea investitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fiscalitate
- Politica fiscala competitiva pentru companii (taxa unica de 16%);
- Cota standard a TVA este de 24% şi cotele reduse ale TVA sunt de 9% şi respectiv 5%;
- Nu există formalităţi vamale pentru bunurile cu statut comunitar (bunurile produse în UE sau cele a căror liberă circulaţie este permisă în cadrul UE).
Motive de a investi
- Stat membru UE, NATO, Organizatiei Mondiale a Comertului s.a.;
- Una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est (locul 7 in UE, cu peste 21 milioane de locuitori);
- Forta de munca inalt calificata, la preturi competitive (cunostinte solide in domeniul limbilor straine, technologiei, IT, inginerie, etc);
- Resurse naturale bogate, incluzand ape de suprafata si subterane, terenuri agricole fertile, petrol si gaze naturale;
- Potential turistic semnificativ (Muntii Carpati, Marea Neagra, Delta Dunarii);
- Acordurile bilaterale incheiate de Romania cu alte state privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor;
- Scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea dezvoltarii de proiecte investiionale;
- Infrastructura supusa unui proces continuu de modernizare (angajament la nivel guvernamental in vederea alinierii infrastructurii rutiere la nivelul standardelor UE);
- Infrastructura industriala puternic dezvoltata, inclusiv industria petroliera si petrochimica;
- Romania este pe primul loc in Europa si pe locul patru in lume in functie de viteza medie a conexiunilor la internet;
- Prezenta bancilor internationale pe piata autohtona;
- Facilitati extinse de navigatie maritima si fluviala (Constanta este cel mai mare port de la Marea Neagra).
Facilitati pentru investitorii straini
Conform legislatiei nationale in vigoare, investitorii care aleg Romania ca destinatie de implementare si dezvoltare a proiectelor proprii de investitii se bucura de aceleasi drepturi si sunt tinuti de aceleasi obligatii, fie ei cetateni romani sau straini, rezidenti sau nerezidenti.
Urmare a aderarii la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007), Romania beneficiaza de asistenta financiara din partea Uniunii acordata sub forma fondurilor structurale si de coeziune alocate pe durata a 5 ani consecutivi, respectiv perioada 2007-2013.
Conform prevederilor OUG 85/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, facilitatile de care un investitor strain poate beneficia imbraca forma acordarii unor sume nerambursabile la achiziţionarea de active corporale şi necorporale, cea a acordarii de contribuţii financiare de la bugetul de stat pentru locurile de muncã nou-create, cea a acordarii de bonificaţii de dobândã la contractarea unor credite, precum şi alte forme prevãzute de legislaţia în vigoare.
Sursa: Romania Trade & Invest |